Wie steelt van wie?

wie steelt van wieBedrijfsgeheimen zijn veel geld waard voor de concurrent. Tussen China en de VS zijn in het verleden veel incidenten geweest op het gebied van bedrijfsspionage. Ook nu weer heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken gedreigd met tegenmaatregelen als de Verenigde Staten niet af ziet van vervolging van vijf Chinese militairen. De vijf militairen worden beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen.

Hypocriet?

Dat China van deze zaak een zaak maakt is enigszins opmerkelijk. Niet omdat het nooit gebeurd dat Chinese burgers worden beschuldigd en vervolgd voor het stelen van bedrijfsgegevens. In 2012 werd een 41 jarige Chinese vrouw vervolgd voor het stelen van bedrijfsinformatie van Motorola en deze vervolgens mee te smokkelen naar China.

Nee.. De Chinese overheid vindt het vervolgen van de vijf militairen hypocriet. De Chinese overheid zegt dat de Amerikaanse overheid zelf ook de Chinese overheid bespioneert. Een juridische weg zou daarom meten met twee maten zijn. Na de onthullingen van de klokkenluider Edward Snowden is de Amerikaanse overheid zelf juist heel vaak beschuldigd van spionage.

Spionage van de Chinezen in het algemeen neemt zelfs volgens de AIVD in Nederland toe. Dat is ook niet heel erg verwonderlijk aangezien de Chinese markt enorm groot is. Als bedrijf zijnde is het moeilijk om je gelijk te halen in het buitenland, laat staan als particulier. De Nederlandse overheid heeft zelfs de rechtsbijstand subsidie voor personen in het buitenland moeilijker gemaakt. Volgens het Clingendael instituut kan China niet zonder de gestolen technologie en ligt het in de geschiedenis en cultuur dat dit moreel geen probleem is.