Volgens de NTR is iedereen journalist

journalistenHet gaat al een tijdje niet zo goed in de journalistiek. Steeds meer mensen halen hun nieuws gratis van het internet, wat vooral papieren media lezers kost. Min of meer een gevolg daarvan is dat ook adverteerders afhaken. Journalisten en media zoeken dus naar nieuwe verdienmodellen en uitgavemogelijkheden om het hoofd boven water te houden. Want steeds meer mensen verliezen hun baan en iedereen die (op blogs) publiceert heeft lezers. Oftewel: iedereen is journalist.

De NTR maakte een korte serie van drie afleveringen met als titel ‘Iedereen Journalist’ waarmee ze een ronde maakten door de Nederlandse journalist. Mensen die aan het woord komen en zo hun eigen ideeën hebben, zijn onder anderen: Joris Luyendijk, Peter Vandermeersch, Rob Wijnberg, Bert Brussen, Alexander Klöpping en Frits Wester. Presentatie is in handen van Henk Steenhuis, oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd.

In de eerste aflevering wordt uitgelegd hoe de crisis in de journalistiek is ontstaan, vervolgens bespreekt aflevering 2 hoe de journalistiek er nu voor staat. Logischerwijs kom je in de laatste aflevering meer de weten over nieuwe initiatieven en de toekomst van de journalistiek.

[Video]: Aflevering 1: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1355569

[Video]: Aflevering 2: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1357007

[Video]: Aflevering 3: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1358144